WS 16/17

The 'RAW Site' in Berlin is a destination for a vast number of young tourists and Berliners: clubs, concert halls, beer gardens, underground restaurants, climbing tower, skate hall and flea markets are being visited here 24/7. The historical halls and buildings and the access system of the former repair workshop of the German State Railways offer the constructional structure. The area lies 3,50 – 6,50m lower than the adjacent quarter from the 1890/1900 years and is enclosed by a 4m high wall.

Visitors normally arrive by public transport over the Warschauer Bridge. Because of the low-lying of the area, the ‘colourful landscape of subcultures’ is well visible and hearable from there, yet only reachable through the few gates. Consequently, another structure evolved in the public space along the wall and at the entrances – next to fast food booths, a range of organised drug dealers and pickpockets take advantage of the high frequency of visitors. An investor bought large parts of the area and currently plans to develop it in a way that considers the existing condition yet pays off economically. Within this conditions, an open space and urban design concept is to be designed.

The design protects the existing atmosphere and spatial configuration of the RAW site. Proceeding from the present building structure and the access axes, the area is divided into four blocks.

Walls group the existing buildings into cluster and blocks, hence experiencable units emerge. Open areas within the blocks are densified or complemented by small squares, terraces or gardens. Outside of the block, the street axes are shaped into public promenades and pedestrian connections. In the south of the quarter, a generous greenway runs along the railway tracks. It ties in with the existing open spaces of the surrounding. Face to face with the closed and detailed blocks and framed by the public open space, visitors can explore and use the site in all its opposing atmospheres.

Author/sJuhyuk Hong
Phase(EN)Final Submission